DAW 2.0 B.V.

Duurzame adviezen

Transparantie

De criteria

Duurzaamheidsverslaggeving is vrijwillig. Toch zijn al verslaggevingsrichtlijnen ontwikkeld die wereldwijd en in Nederland door een groeiend aantal ondernemingen worden toegepast. Global Reporting Initiative - Sustainable Accounting Standards Board, International Integrated Reporting Council, Transparantiebenchmark. Maar resulteert toepassing van deze (vrijwillige) richtlijnen in echte transparantie?

License to operate

Wat is uw motief om over te gaan op duurzaamheidsverslaggeving? Is sprake van een oprechte drang naar transparantie, of is ook sprake van een streven naar legitimiteit: de license to operate. Daar is niets mis mee, maar het is van belang om het achterliggende doel helder te hebben voordat u besluit tot duurzaamheidsverslaggeving.

Van externe druk naar interne drive

Duurzaamheidsverslaggeving kan ook worden afgedwongen door de overheid, door niet-gouvernementele organisaties en uw 'peer group '. Het is goed om rond te kijken naar best practices bij de ondernemingen in uw branche en in uw zakelijke omgeving. Indien zaken worden gedaan met de overheid, is een gedegen duurzaamheidsbeleid en de verslaggeving daarover veelal een must.

Rankings

Ook op het gebied van duurzaamheid en de verslaggeving daarover worden rankings bijgehouden, zoals de Dow Jones Sustainability Index voor grote beursfondsen. In Nederland voert het Ministerie van Economische Zaken jaarlijks voor de 500 grootste ondernemingen in Nederland de Transparantiebenchmark uit. DAW 2.0 heeft ervaring met de uitvoering van deze benchmark.